Jag hade egentligen sedan en tid tillbaka alla tecknen, men det var
inte förrän på fredagen som den slutliga insikten kom. Jag befann mig
i ett ovanlig omtöcknat morgontrötthetstillstånd, och just när jag
ledde in artonmånadersflickan i badrummet drabbades jag av en
blackout. När jag vaknade upp några minuter senare med en vag
förnimmelse av att jag istället för att borsta flickans tänder hade,
alldeles i onödan, bytt hennes blöja, då hade en ny insikt fallit på
plats i min hjärna: Dry Martini innehåller olja från skalet av en
citron! Det har alltid varit så!
Det kändes ungefär som en av de där drömmarna där man går in i en
skivaffär i en främmande stad, bläddrar bland filmmusiken, och hittar
en komplett utgåva med all musik som spelades in till The Road Warrior.1 Men när morgontöcknet lagt sig fanns
insikten kvar, med flera belägg.
Det första tecknet kom två veckor tidigare genom en kommentar på bloggen Betraktelser från
baren som påpekade att det officiella receptet från International Bar
Association faktiskt inte anger citronzest i drinken som en alternativ
till oliven, som jag (liksom tydligen barbloggaren Björn) tidigare
uppfattat det. Nej, det står att man ska krama oljan från
citronskalet i drinken.
Har det verkligen stått så tidigare? Har jag läst slarvigt, under
inflytande av vetskapen att det faktiskt förekommer att Martinis
dekoreras med citronskal? Eller har jag råkat passera genom ett område
av porös rymd2 och
kommit ut i ett universum som bara är nästan exakt detsamma
som det tidigare? Bortsett från denna lilla detalj förefaller allt
precis som vanligt.
När sedan mina ögon sveper över Charlie Shaws historiska recept som
jag själv återgett tidigare
upptäcker jag samma sak där: »squeeze a piece of lemon peel over
the top«, inte dekorera med citronskalet som jag läst det som
förut. Shaw anger dock både citronskalsolja och oliv, inte
antingen eller som IBA.
Det sista betydelsefulla steget mot att öppna mina ögon kommer när jag
googlar på Dry Martini för att se hur högt upp mitt
inlägg om Martini hamnar (googling på Dry Martini är nämligen den
i särklass vanligaste källan till besökare på bloggen), och hittar en artikel i Café
om en tvåfaldig svensk mästare i Dry Martini. Också han säger »pressa
olja ur ett citronskal på toppen av drinken« (bartendrar har ju inga
krav på sig att uttrycka sig på god svenska). Han förordar liksom
Charlie Shaw att man dessutom dekorerar med en oliv, och har även den
goda smaken att rekommendera sköljning av oliven.
Nu skulle jag vilja avsluta med ett utlåtande om vad jag själv tycker.
Vad gör citronskalsoljan med smaken och utseendet på Martinin? Men
tyvärr har jag fastnat i en rent praktisk fråga: hur sjutton gör
man?
Jag skär en bit citronskal, pressar och vrider, och visst kan jag se
att det vätskar sig av, förmodar jag, olja tillsammans med någon del
bekämpningsmedel. Men tillräckligt för att bilda en droppe? Knappast.
Jag provar med allehanda tänger och liknande ur köks- och
verktygslådan, men de har för liten kontaktyta och förstör bara
skalet. Smulor, inte droppar, hamnar i drinken. Fingrarna förefaller
ha störst chans trots allt. Möjligtvis skulle jag kunna pressa ut en
droppe om jag fick tag på en betydligt rikare frukt med oljigare skal,
men med tanke på hur mycket jag får pressa skulle i så fall droppen ha
filtrerats genom det räfflade mönstret i mina sammantryckta
fingertoppar och blandats med en hel del vätska och partiklar från
min kropp. Det har jag lite svårt att svälja i samband med en sådan
pärla av fräschör som Dry Martini!
Någon som har tips om hur man ska göra? Lämna väldigt gärna en
kommentar i så fall.
Det har förmodligen liknande effekt på smaken om man ändå faktiskt
stoppar ner en citronzest i drinken, men det är alltså inte det
kanoniserade receptet.
Tills vidare lägger jag tillbaka citronen i fruktskålen och plockar
fram oliver och Orange Bitters – jag känner för en Dry
Martini.
Noter
1 Medan
kompositören Brian Mays musik till den första Mad Max-filmen
sedan länge finns i en komplett utgåva på cd har fortfarande bara
magra 27 minuter av hans musik till den långt mer betydelsefulla
uppföljaren getts ut på skiva.
2 Porös rymd
förekommer i Lars Gustafssons science fiction-berättelse En
nedfart i porositeten, ur samlingen Det sällsamma djuret från
norr. Femte rymdlorden berättar om hur han efter att ha passerat
en bubbla av probabilistiskt osäker rymd kommit ut i ett universum med
subtila skillnader i det förflutna.
intressant?
om
cocktail,
Martini.
Foto av Don LaVange (some rights reserved).
22 december 2007
Dry Martini har en ingrediens till!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
9 comments:
Men hur sjutton gick det med flickans tänder? Blev de någonsin borstade?
Det förblir ett av universums olösta mysterier. Till skillnad från, hoppas jag, hur man pressar olja ur en bit citronskal.
Broder och Dry Martini-vän!
Det finns faktiskt ett speciellt verktyg för att kunna skära ut de perfekta citronskals spiralerna! När man använder det verktyget händer det ofta att det kommer en eller flera droppar ifrån citronskalet!
Ett mer välavpassat verktyg än ett zestjärn? Var hittar jag det? När jag använder mitt zestjärn kommer det inte droppar, bara lite smulor.
Det är inga konstigheter med citronskalet. Skär bara av en bit skal ungefär lika stor som en tumnagel. Sedan böjer man skalet över drinken. Det blir som en spray-effekt och du kommer att se citronoljan i ytan på drinken. Har gjort min drink så åratal och det funkar utmärkt!
Lycka till...
Ok, jag får väl testa igen. Kanske har citronskal jag testat med varit lite torrt.
Pressa oljan med ekologiska citroner så slipper du bekämpningsmedel (citrusfrukter sprejas friskt för bönder har påpekat att skalet ändå inte äts)... att ekologiska citroner oftast säljs i nät med 4-5 stycken gör att min citronkonsumtion har gått upp markant.
Fast skalen med bekämpningsmedel på ser snyggare ut. Oftast i alla fall. Så ifall man ska servera drinken med lite skal i är det ett svårt val.
its really very difficult to peel out the oil, but this recepie is very useful to make any cocktail it probably has a similar effect on the taste.
Bartender Service in Delhi
Skicka en kommentar