Det är ett grundläggande drag i cocktailkomponerande att man inte
väjer för att återvinna smakblandningar som har satts ihop av andra.
Likörer, smaksatta starkviner, patentmediciner – allt blandas
skamlöst in i drinken för att få fram den önskade
smakbalansen.
Det är en respektlöshet och kompromisslöshet som tilltalar mig mycket.
Jag tänker mig att cocktailens inställning till drycksammansättning
har en motsvarighet i musikstilen house och andra inriktningar inom
musiken som bygger på sampling och ommixning. Det är resultatet som
räknas, inte i första hand hantverket (även om såväl bartendrar som
diskjockeyer förvisso kan åtnjuta viss respekt för fingerfärdighet).
Varför gå omvägen att själv producera allting från enkla råvaror?
Varför inte bara plocka russinen ur vad man får tag på och sätta ihop
det till en fulländad blandning!
En förbisedd drinkingrediens som passar perfekt in i den filosofin är
glögg. Att den är förbisedd beror antagligen dels på att
glögg är en så skandinavisk angelägenhet, och Skandinavien är ju inte
precis cocktailvärldens medelpunkt; dels på att smaken av glögg för
oss skandinaver är så tätt förbunden med julen att vi inte tycker att
glöggsmaken passar vid andra tider på året.
Men i jultid (och kanske så långt fram som till nyår) finns det
förstås ingen anledning att inte sätta ihop en och annan cocktail med
smaker av glögg och andra julkryddningar. Det är förvånansvärt enkelt
att få bra resultat. En utmärkt startpunkt för den som vill börja
experimentera med egna cocktailrecept.
Här följer några utfall av mina egna försök. Lyckade, tycker jag själv,
men inte på något sätt de fulländade juldrinkarna. Prova recepten
eller ta dem bara som bas eller inspiration till egna experiment. Kom
ihåg att det är smaken på resultatet som räknas, inte något trams om
korrekthet eller autenticitet.
Julmanhattan
Manhattan
har redan en ingrediens med väldigt mycket julkänsla i smaken:
Angostura Bitters. Så ett enkelt sätt att ge en Manhattan mer
julkänsla är förstås att ösa i mer Angostura.
Men ännu effektivare är att helt enkelt byta ut vermouthen mot glögg.
Bittersen kan därmed, om man vill, uteslutas helt.
5 cl amerikansk
whiskey
2 cl starkvinsglögg
Rör med is och sila ner i ett cocktailglas. Som dekoration kan
användas det vanliga Maraschinokörsbäret, eller kanske något med
starkare julanknytning?
Julmartini
Även i en Martini funkar det enkla tricket att byta ut vermouthen mot
glögg. Gin och glögg går dock inte alltid så bra ihop, så min
julmartini blir i stället en variant av Vodka Martini:
5 cl vodka
2 cl frisk (gärna vit) starkvinsglögg
Rörs som vanligt med is och silas till ett cocktailglas.
Till Martini nöjer jag mig normalt med 1 cl vermouth, men här är
det ju glöggen som är huvudpoängen, så den kan man gott ta lite mer
av.
Till den här drinken har jag själv med framgång använt årgångsglöggen
Blossa 04, »vinteräpple«, som jag har en slatt kvar av och som
det förstås är hög tid att göra slut på.
Christmas Cooler
Apelsin är en frukt som hör julen till. Kanske inte lika mycket som
clementin, men apelsin passar bättre till den här drinken:
4 cl skotsk blended whisky
2 cl starkvinsglögg
2 cl nypressad apelsin
Fyll ett rakt högt glas med is, häll över ingredienserna och rör
om.
Julalexander
Alexander är en välkänd after-dinner cocktail bestående av
gin, vit kakaolikör och grädde, pudrad med muskot. (Varianten Brandy
Alexander som istället görs med konjak och brun kakaolikör är kanske
ännu mer känd.) För att ge den här drinken lite mer julkänsla använder
jag mörk rom, som åtminstone för mig är lite mer julig även om jag
inte kan förklara varför.
Här passar det inte att spä ut med glögg. Istället tillför jag
Angostura Bitters, vilken som sagt också har kryddning med
julassociationer.
4 cl god mörk rom
2 cl vit kakaolikör (Crème de Cacao)
2 cl grädde
5 stänk Angostura Bitters
Mald kryddnejlika
Skaka vätskorna med is och sila ner i ett cocktailglas. Pudra
kryddnejlika över ytan.
Mina romkunskaper är synnerligen begränsade. Jag tog mitt första
stapplande steg mot att utforska det rika utbudet av mörk rom genom
att på måfå välja en flaska Grande Reserve Plantation Rum från Barbados från
hyllan på Systembolaget. Eftersom jag inte smakat tillräckligt mycket
seriös rom att jämföra med kan jag inte säga något bättre om smaken än
att hänvisa till Systembolagets beskrivning, men rommen var i alla
fall god och passar helt ok till den här drinken.
Läs också: Julcocktailsäsongen är här igen (2008).
intressant?
om
cocktail,
jul,
glögg.
Foto av Janie
Mehew (some rights reserved).
17 december 2007
Julcocktails
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 comments:
Hej! Ser att du har Angostura Bitters i en av dina drinkar, var i Sverige kan jag få tag på den? Vore väldigt tacksam för svar till min mail stensson.anna@hotmail.com Tack!
Angostura bitters finns på systemet. Klicka på det i receptet ovan så får du fullständig info.
Skicka en kommentar