Vi var tillbaka i New York i maj, drygt två år efter förra
besöket. Staden var sig lik, men upplevelsen blev lite annorlunda
av att vi hade en elvamånadersflicka med oss mesta delen av tiden,
storögt insupande allting från sittvagnen och entusiastiskt
gestikulerande till New Yorkarna.
Royaltons bar
hade förutsägbart nog inte riktigt kvar sin glans. För det första hade
de kortkjolade servitriserna ersatts av unga män av indisk etnicitet.
Vår kypare var inte speciellt målande när vi bad honom precisera en av
kycklingrätterna på barmenyn (»It's chicken. It's good.«) och det
verkade inte precis lönt att försöka diskutera subtila detaljer i
drinkingredienserna med honom. För det andra var hela inre delen av
baren avstängd, antagligen för första delen av renoveringen som man nu
tydligen stängt hela hotellet för. När lokalen åter öppnas i oktober
gissar jag att det blir i en helt ny stil.
Vad gäller cocktailupplevelserna blev det viktigaste istället de fyra
sorters whiskey jag handlade i en spritbutik.
Whiskeysorter
Jag har, liksom skulle jag tro de flesta andra whiskydrickare på våra
längdgrader, länge lidit av fördomar mot amerikansk whiskey. Exklusiv
och utsökt skotsk maltwhisky har de flesta av oss här länge haft någon
sorts bekantskap med, medan vi bara känt till de billiga skräpsorterna
av amerikansk whiskey. Dags att ändra på det.
Den dominerande sortens amerikansk whiskey är Bourbon, som fått sitt
namn av Bourbon County, Kentucky. Inte för att det producerats
speciellt mycket whiskey där, utan för att det huvudsakligen var från
hamnarna i den regionen som spriten skeppades på Ohiofloden via
Mississippi till New Orleans, dit whiskeyfaten anlände stämplade med
»Bourbon«. Det gav upphov till dryckens namn. Numera finns ett antal
lagstadgade kriterier som whiskey måste uppfylla för att få kallas
Bourbon. Ett är att den måste göras av minst 51% majs – resten
är mältat korn och råg, och ibland vete. Ett annat, viktigt inte bara
för Bourbon i sig utan för all världens fatlagrad sprit, är att den
måste lagras på färska ekfat. Det innebär att Bourbonfat bara kan
användas en gång, varefter faten säljs till förhållandevis lågt pris
för att användas till lagring av exempelvis skotsk whisky som
inte har detta underliga krav på sig. Tillgången på vrakprisade
Bourbonfat har haft enorm betydelse för produktionen av alla möjliga
sorters fatlagrad sprit.
Men all amerikansk whiskey kallas inte Bourbon, exempelvis inte Jack
Daniel's, som förmodligen är den mest kända amerikanska whiskeyn av
alla. Jack Daniel's är ett av de två destillerier som producerar
Tennessee whiskey. I praktiken är det nästan detsamma som
Bourbon, men Tennessee whisky genomgår en speciell sorts
kolfiltreringsprocess.
En intressantare whiskeykategori är rye whiskey, vilken som
namnet förråder görs på råg i stället för majs. Rye från USA måste
alltså vara baserad på minst 51% råg, till skillnad från kanadensisk
whisky som kan kallas »rye« utan att innehålla någon råg över huvud
taget.
Rye var den ursprungliga sortens whiskey som användes i drinken
Manhattan, vilket fått mig extra angelägen om att prova den. Mina
ögon föll snabbt på en flaska Van Winkle Family Reserve Rye, som jag
mindes att Drinkboy angett som ett bra val till Manhattan.
Dessutom tog jag en inte lika exklusiv flaska rye av märket
Rittenhouse.
Sedan valde jag två sorters Bourbon som verkade tillhöra de seriösare
bland sorterna utan fantasipriser: Woodford Reserve och Knob Creek.
Det slumpade sig så att tre av de fyra jag valde faktiskt går, eller
har gått, att få tag på från Systembolaget här hemma, men förstås till
avsevärt högre priser.
Whiskeyprovning
Under de gångna månaderna har jag smakat dessa whiskeysorter, rena och
som Manhattaningredienser, vid spridda tillfällen och bildat mig en
uppfattning om deras kvalitéer. Som kulmen på denna period bjöd jag
häromkvällen in ett par vänner för att prova alla sorterna
tillsammans: Hannes, som tidigare lämnat viktiga bidrag till min vodkakännedom,
och Christoffer,
som är den i min närmare bekantskapskrets som är mest van att
provsmaka (oftast skotsk) whisky.
Utöver de fyra nya sorterna smakade vi förstås min tidigare favorit
Maker's Mark, plus två sorters billigare whiskey som jag handlat hem
som referens. Alltså:
• Four Roses, Kentucky straight Bourbon whiskey.
• Jack Daniel's, Tennessee whiskey.
• Maker's Mark, Kentucky straight Bourbon whisky.
• Van Winkle Family Reserve Rye, Kentucky straight
Rye whiskey, 13 years.
• Rittenhouse, straight rye whisky.
• Woodford Reserve, Kentucky straight Bourbon
whiskey.
• Knob Creek, Kentucky straight Bourbon whiskey,
9 years.
Lustigt nog stavar alltså två av sorterna whisky på det skotska
sättet, utan e, istället för det irländska
whiskey som är det normala i USA.
Mitt kvarstående intryck av provningen att vi i stort sett var ganska
eniga, även om vi har ganska olika erfarenheter och därmed uttrycker
oss olika. Vi skilde oss åtminstone inte nämnvärt vad gällde
rangordningen av sorterna, vare sig för whiskeyn för sig själv eller i
Manhattan. Resultatet stämde också med mina tidigare uppfattningar,
bortsett från ett par notervärda överraskningar.
Whiskeysmakningen
Typiskt för amerikansk whiskey är att den är radikalt sötare än de
skotska som de flesta av oss är vana vid. Det är troligtvis den
skillnaden som får mig att oftast föredra att lägga en isbit i glaset
när jag dricker Bourbon, något jag aldrig skulle få för mig att göra
med skotsk whisky.
Att identifiera vad som skiljer rye från Bourbon och Tennessee whiskey
är betydligt svårare. De inbördes skillnaderna mellan sorterna vi
provade var större än mellan huvudkategorierna. Men det vi kunde hitta
som gemensamt särskiljande för de två sorternas rye var att de hade en
mustigare, brödigare ton, mer åt kolahållet – framför allt i
doften – medan Bourbonsorterna är fränare och har ton av
nyhyvlat trä.
Ortogonalt mot denna skillnad finns i de exklusivare sorterna, framför
allt i Van Winkle Rye och Woodford Reserve, en annan skarp doft och
smak som jag själv beskriver som acetonliknande. Gissningsvis har
detta något med fatlagringen att göra. Van Winkle är lagrad i
13 år. Woodford anger ingen lagringstid men den har en
vaniljliknande ton som är typisk för ekfat.
Four Roses smakar lätt fruktig och tämligen ointressant sprit. Jack
Daniel's är sötare och har en något mörkare ton. Man kan också känna
en lite basisk tvättmedelsartad nyans som jag inte gillar alls, och
som är anledningen till att jag alltid tyckt ganska illa om Jack
Daniel's. Denna smakkomponent finns också med i Knob Creek, som jag
följaktligen inte heller gillar speciellt mycket. Knob Creek framstår
för övrigt som en ganska enkel och rättfram Bourbon, mindre intressant
än de andra, undantaget referenssorterna Four Roses och Jack Daniel's.
De två rye-sorterna är sinsemellan mycket olika. Van Winkle har som
sagt den där skarpa, men angenäma, acetonkänslan. Det är en whiskey
med rejält bett och stor komplexitet. Rittenhouse är mycket rundare
och mjukare, med karaktär närmast av mörk rom.
Den stora överraskningen för mig vid den här jämförande provningen var
faktiskt Maker's Mark, som är den av dem alla som jag är mest bekant
med. Jag har alltid kategoriserat den som len och mild, vilket jag
hänfört till att den innehåller mycket vete och är helt utan råg. Men
så här, ren och utan is tillsammans med de övriga, framstår den som
betydligt fränare än vad jag hade väntat mig. Inte alls den mest
lättdruckna i samlingen.
Manhattansmakningen
Efter att ha genomgått den första fasen av whiskeysmakning, försiktigt
smuttande på de olika sorterna för att inte bedöva våra sinnen med för
mycket alkohol innan vi kommit till provningens huvudnummer, valde vi
ut fyra av sorterna att prova som ingredienser i Manhattan.
Enligt det officiella Manhattanreceptet från International Bar
Association ska en Manhattan innehålla två centiliter röd vermouth
till fem centiliter whiskey, och ett stänk Angoustura bitters. Jag
föredrar personligen att minska vermouthmängden ner mot en centiliter,
och vid den här provningen kompromissade jag med en och en halv
centiliter.
Sorterna vi valt ut att gå vidare med var Maker's Mark som är en
vanlig favorit som Manhattanwhiskey, båda sorternas rye, samt Woodford
Reserve som vi uppfattade som den mest sofistikerade Bourbonsorten i
samlingen.
Resultatet sönderfaller i två grupper, med Rittenhouse och Woodford
som den mindre lyckade. Inte alls oangenäma, men båda behåller ganska
förutsägbart karaktären av respektive whiskey, bara lätt modererad av
nedkylning och övriga ingredienser. Rittenhouse har kvar sin mörkt
sockriga romton, och Woodford sin friska fatkaraktär.
Med Maker's Mark och Van Winkle Rye händer det något mer. De förenar
sig smakmässigt med de andra ingredienserna till en ny harmoni.
Här finns kanske förklaringen till mitt intryck att Maker's Mark var
lenare i smaken än vad den i själva verket är. Manhattan gjord på
Maker's Mark är nämligen verkligen len, balanserad och lättdrucken.
Den behåller sin status som min favorit i kategorin klassisk
cocktailupplevelse.
Manhattan gjord på Van Winkle Family Reserve Rye är också en utsökt
cocktail. Egentligen ingen konkurrent till Maker's Mark-versionen utan
en helt annan drink. Inte riktigt den glada och festliga
cocktailpartydrycken, utan en mer komplex och lite elak drink för
konnässören att långsamt smutta på.
Mer forskning krävs
Fördomarna om amerikansk whiskey har berövat mig ett antal års
trevliga upplevelser av den. De amerikanska producenterna förtjänar
definitivt inte de kollektiva dåliga rykte som jag upplever att de har
här. Och Manhattan kräver dessa drycker. Jag är alltså fortfarande
i upptäckarfasen vad gäller amerikansk whisky, och det finns säkert
mycket mer att hitta.
Uppdatering: lite mer om rye whiskey.
Uppdatering maj 2008: Maker's Mark finns numera i standardsortimentet på Systembolaget, medan Knob Creek och Woodford Reserve verkar ha utgått. Uppdaterar länken till Maker's och låter de andra hänga och dingla tills vidare.
intressant?
om
cocktail,
whiskey,
bourbon,
Manhattan,
New
York.
foto, övre: Audun Bakke Andersen (some rights reserved).
undre: Rick Audet (some rights reserved).
19 augusti 2007
Manhattan återbesökt
Posted by ctail 17:29 · · Permalänk
Labels: cocktails, whisky/whiskey
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 comments:
Mycket intressant! Jag känner omedelbart ett startk behov att lägga in en beställning hos Systemet.
Tack för en informativ och saklig genomgång.
Tack, kul att det uppskattas. Att öka Systemets försäljning tillhör förstås inte mina mål, men det är väl oundvikligt att det kan bli effekten ibland.
Tack igen!
Jag har tydligen en del att lära ännu om denna drink. Ska bli spännande att prova göra den som originalet!!
Jag har lite mer att säga om rye sedan jag skrev inlägget, och kommentarer till mina egna smakomdömen. Ska se om jag inte kan lyckas tillföra ett sådant inlägg inom kort.
Skicka en kommentar