Porten till Royalton Hotel föreföll ganska oansenlig trots sina
storvulna dekorationer. Den smala fasadsektionen i antik stil smälte
in bland byggnaderna på 44:e gatan så att vi inte såg den förrän vi
var alldeles intill. Att den skulle vara ingången till något annat än
ett ålderdomligt trist hotell för medelålders affärsmän på genomresa
förrådde den inte. Men innanför mötte oss en annan värld, eller
åtminstone en annan tidsålder. Kanske en möjlig
framtid, inom kort förgången. En smal gång kantad av en rad hornformade lampor och fantasifullt
asymmetriska möbler ledde in till den genommedvetet formgivna
lobbybaren. Cool electrojazz låg i luften.
Vi slog oss ner i en av de små fåtöljgrupperna och tittade igenom
drinklistan. Jag fastnade inte för någon av de trendiga Grey Goose
Vodka-kreationerna utan beställde en Manhattan, lite generad av min
fantasilöshet. »Vilken bourbon vill du ha?« blev reaktionen från den
svartkortkjolade servitrisen, vilket sände en skur av frågor genom
mitt huvud. Vilken bourbon vill jag ha, vad finns det att
välja mellan, borde inte bartendern bestämma hur drinken ska blandas
– och ska en Manhattan verkligen innehålla bourbon? Jag
stammade fram någonting med innebörden att hon gärna fick välja åt
mig.
När hon kom tillbaka med drinkarna hade jag hämtat mig tillräckligt
för att fråga vilken bourbon hon hade gett mig. »I gave you Maker's Mark«
deklarerade hon, »det ger en klassisk Manhattan«. Jag förde glaset
till munnen och i ögonblicket jag smakade på den nådde min smak för
bourbon, Manhattan, och kanske rentav för cocktails i allmänhet en
helt ny nivå.
Uramerikansk cocktail
Drinken Manhattan är en riktigt klassisk cocktail. Den fick antagligen
sin slutliga blandning – whiskey, söt vermouth och Angostura
bitters – någon gång vid mitten av 1800-talet. Ursprungligen
lär den ha blandats med rye whiskey, amerikansk whiskey gjord
huvudsakligen på råg. Under förbudstiden övergick man till kanadensisk
whisky, vilket fortfarande är det normala när man beställer en
Manhattan i en svensk bar (därav min förbryllan över bourbonfrågan). I
USA är det numera bourbon som gäller, det vill säga whiskey gjord
huvudsakligen på majs.
Fostrad i svensk skotsk-maltwhiskydominerad miljö hade jag inga höga
tankar om bourbon. Under min whiskyupptäckarperiod var bourbon den enda
variant jag provade som jag inte tyckte smakade det minsta gott. Jag
brukade säga att jag förstod varifrån amerikanerna fått den barbariska
vanan att döda smaken genom att lägga is i whiskeyn, eftersom deras
whiskey smakade så illa. Men då hade jag förstås bara provat billiga
märken som Jim Beam och Four Roses.
Manhattan blandad med kanadensisk eller irländsk, eller, ve och fasa,
skotsk whisky kan närmast beskrivas som ett sätt att mildra whiskeysmaken
något gentemot att dricka spriten ren. Jag har alltid tyckt att kontrasten
med vermouthen blir en aning kantig.
Med den söta Maker's Mark får blandningen en helt annan harmoni. Jag
dricker också gärna denna bourbon ren. Den har kvar sin mjukt eleganta
smak även utan de andra ingredienserna. En helt annan känsla än att
dricka skotsk whisky, och det är faktiskt inte alls dumt att lägga en
liten isbit i whiskeyglaset.
Manhattan dekorerades ursprungligen med ett körsbär, men till
postförbudstidsvarianten med bourbon hör det till med ett
maraschino cherry, ett rött cocktailbär. Enligt konvenansen
en ren dekoration som man inte »ska« äta, men med det gör man
naturligtvis som man vill.
Så här blandar jag min Manhattan:
5 cl Maker's Mark
1 cl söt (röd) vermouth, exempelvis Martini Rosso
Ett stänk Angostura bitters
Rörs med is och silas ner i ett cocktailglas tillsammans med ett
maraschinokörsbär, avsköljt så att inte spadet förorenar drinken.
Om man vill kan man drapera glaset med Angosturan i stället
för att ta med den i shakern. Häll ett stänk i det tomma glaset, vänd
det på sidan och snurra det så att vätskan får beröra hela insidan.
Häll ut eventuella överflödiga droppar och sila ner whiskeyn och
vermouthen från shakern.
Tillgången på Maker's Mark
Min Manhattanupplevelse inträffade i mars 2005, och några månader
senare försvann Maker's Mark spårlöst från både Systembolagets
beställningssortiment och taxfreebutikerna i närområdet. Jag trodde
inte att det skulle vara något problem att ersätta den med någon annan
högklassig bourbon och letade på nätet efter vad folk använde, men då
insåg jag hur långt ifrån ensam jag var om insikten att detta var en
perfekt Manhattanwhiskey. Alla seriösa blandare verkade rekommendera
antingen den eller mer obskyra sorter som naturligtvis inte
heller var lätta att hitta.
Jag testade att gå tillbaka till kanadensisk whisky, men det var
värdelöst. De dyrare sorternas amerikansk whiskey i Systembolagets
beställningssortiment ville jag inte gärna beställa i blindo. Jag
provade att beställa Maker's Mark via billigsprit.de, men
tullen beslagtog mina två liter och meddelade att de inlett
förundersökning mot mig för brott mot smugglingslagen. Efter flera
månader utan en ordentlig Manhattan upptäckte jag att man kunde köpa
Maker's Mark på Juuls vinhandel och saknaden var över.
Nu finns Maker's Mark i beställningssortimentet igen, så jag är inte
längre beroende av Juuls lagerhållning. Den är också ganska vanlig i
barer. Jag har sett flaskan med den karaktäristiskt röda dropptoppen, och etiketten med den förvirrande stavningen bourbon whisky,
på hyllan på så vitt skilda ställen som Grand, Tempo och Viggos.
(Uppdatering 2015: Maker's är numera lätt att hitta. Finns i Systembolagets standardsortiment och på de flesta barer.)
En återstående upplevelse
Jag skulle mycket gärna vilja smaka Manhattan med rye
whiskey, som alltså är den mest ursprungliga varianten, men rye
är ovanligt och har hittills undgått mig. Det finns sorter att
beställa från Systembolaget men jag är som sagt inte så pigg på att
spendera sådär 500 kronor på en flaska av någonting jag inte vet
hur det smakar.
På en turistrestaurang i Hurghada, Egypten, med ambition om klassisk
västerländsk luxuös elegans stod det i drinklistan att Manhattan
gjordes med rye whiskey. Jag försäkrade mig med kyparen om att det
stämde – jodå han skulle göra den med rye whiskey. Efter en
mycket lång väntan kom han tillbaka med en drink, i ett whiskeyglas,
och med isbitar i, och nämnde i förbigående att han använt Red Label.
»Men jag frågade dig om ni använde rye!« klagade jag
förtvivlat. Han sade att han hade letat men inte hittat någon rye,
uppenbarligen oförstående om vilken katastrofal idé det var att
använda en rökig skotsk blended whisky.
Nåja, vad väntade jag mig. Margaritan jag fick drinken utbytt mot var
i alla fall adekvat.
Uppdatering: jag är inte längre misstänkt för brott.
Uppdatering: mer
Manhattan.
intressant?
om
cocktail,
whiskey,
Bourbon,
Manhattan,
New York.
foto, övre: Adriana Lukas (some rights reserved).
19 april 2007
Drinken från Manhattan
Posted by ctail 23:57 · · Permalänk
Labels: cocktails, whisky/whiskey
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 comments:
Bourbon är helt klart da shit, som de säger. Har du tips på några fler goda bourbondrinkar? Tror jag ska ta och beställa hem en flarra Maker´s mark.
Inga personliga favoriter på lager just nu, men nytt amerikansk-whiskey-inlägg bör i alla fall dyka upp inom kort, eftersom jag håller på att skaffa mig nya erfarenheter (vilket har visst samband med att det tagit mig en vecka att reagera på kommentaren).
En eller ett par Mint Julep bör man förstås prova någon gång i livet, gärna tillsammans med traditionell jazzmusik från New Orleans.
Hahaha! Gillar att du sågade Grey Goose-kreationerna! Bara jag som är dum nog att gå på sådant marknadsföringstrixande som Grey Goose lyckats med. Har förvisso inte sett någon marknadsföring, men bara det är dyrt så vill jag ju ha det. Hade varit kul att göra ett blindtest någon dag, för att se om jag kunde skilja GG från t.ex. Absolut.
Mycket intressant om Bourbon och Manhattan. Du är en outsinlig källa för information som jag vill ha!
Ja, tack så mycket för denna intressanta info!
Manhattan är min klara favo-drink och med några få undantag den enda jag någotsånär klarar att blanda. Såhär gör jag hemma hos mig (inför t ex ett avsnitt av Californication):
3 cl bourbon (Jim Beam funkar faktiskt bäst av de jag provat, dock aldrig fått nöjet med Maker's Mark eller rye.)
2 cl söt vermouth (använt vit!)
½ cl torr vermouth (vit, extra dry)
1-2 stänk Angostura
1 rött cocktailbär (som jag äter upp)
Förberett glaset med kylning + ev. pressat citronskal runt kanten, fräschar upp!
Mvh David Iggman, Falun
Låter som en intressant variation. Genom att blanda in lite torr vermouth gör du ett mellanting mellan "Perfect Manhattan" och vanlig (sweet) Manhattan. Men varför insisterar du att det ska vara vit söt vermouth och inte röd?
Skicka en kommentar