I taxfreeförsäljningen på flygplatsen i Hurghada hittade jag en
spritsort med arabisk text på etiketten, med latinska bokstäver stavat
Arak Fakra. Jag var inte säker på exakt vad det var, men jag
tänkte att det nog skulle kunna vara intressant som
cocktailingrediens. Priset var högst överkomligt, så jag tog med mig
en flaska.
Arak kände jag bara igen från de arraksbollar jag
ibland köpte på rasterna på högstadiet när negerbollarna
(numera chokladbollar) var slut på Folkets hus café, och jag har
aldrig riktigt kunnat placera kryddningen i dem. Konsulterar man Arne
Häggqvist får man veta att »arrak« betecknar väldigt olika saker i
olika delar av världen. »I Sverige saluförd arrak är en ostindisk
produkt framställd av ris, palmsaft och sockerrörsmelass, blandad och
förskuren i Amsterdam«. Men verkligheten har ändrats sedan
Häggkvists tidiga åttiotal. Den enda arrak eller arak jag kan hitta i
Systembolagets katalog är Ksarak. Liksom Arak Fakra är det en libanesisk
arak, vilket innebär att det är en sorts anissprit.
Därmed har jag nu tre sorters anissprit i hyllan: i Grekland inköpt
ouzo, fransk Pernod, som är den mest kända sortens
pastis, samt Arak Fakra. Dags för en liten
anisspritsprovning.
Ouzo
Ouzon har den tydligaste aniskaraktären av de tre. Lakritsdoften slår
emot en omedelbart när man öppnar flaskan, och smaken är likaledes rak och
direkt utan störande nyanser. Ingenting som inspirerar mig till några
sofistikerade cocktails. Den passar att drickas som brukligt utspädd
med vatten (vilket ger en mjölkvit fällning) och is en
sommareftermiddag när den gassande solen börjar avta – och
helst i Grekland.
Min ouzo är en billig variant av märket Kefi. Det är möjligt att det
finns mer sofistikerade sorter men den här är nog ganska typisk. Rena
och enkla smaker är åtminstone vad jag associerar med Grekland.
Pernod
Pernoden har en betydligt lättare och ljusare doft än de andra två.
Smaken är intensivt frisk, lite syrlig och ganska komplex. Mest anis
förstås, men sammansatt med en hel del andra örter. Till skillnad från
de andra två som är helt ofärgade är Pernod gulaktig, och en aning
simmigt trögflytande.
Arak
Araken har en mörk, gummiartad, lite sötaktig doft. Smaken är likaså
betydligt mognare och djupare än i de andra två. Jag kan inte som i
Pernoden känna någon annan tydlig kryddning än anis, men anissmaken är
ändå mycket mindre påträngande än i ouzon.
Arak Fakra är avsevärt starkare än de andra två, 55% alkohol, så man
får späda med en aning vatten för att få en rimlig
jämförelse. Liksom de andra får den då en vit fällning.
Cocktail
Jag hittade inget cocktailrecept med anissprit som föll mig det minsta
i smaken så jag satte samman ett efter egen smak, baserat på vad
jag tyckte kunde passa ihop med den mörka anissmaken i Arak Fakra. Den
här sammansättningen blev jag nöjd med:
5cl mörk rom (Bacardi Gold var den jag hade)
1 cl Arak Fakra (eller annan libanesisk arak)
2 cl nypressad clementin (ca ½ clementin)
2 cl oloroso-sherry (jag använde Don José Oloroso)
Skakas med is och silas i ett cocktailglas. Man kan ana en tunn oljig
hinna på drinken när man hällt upp den som har fått mig att referera
till denna drink som Olja på vågorna.
Uppdatering: Absint är en sorts anissprit man inte bör glömma.
intressant?
om
cocktail,
arak
08 april 2007
Arak och annan anissprit
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
0 comments:
Skicka en kommentar