Ett av inläggen i den senaste veckans plötsliga
ökning av textflödet på den ofta insiktsfulla bloggen Betraktelser
från baren handlar om is, vilket får mig att inse att jag helt
försummat att nämna en viktig poäng om is och cocktails:
Det är väldigt viktigt att man tar tillräckligt mycket is när man
blandar en cocktail. Annars blir drinken vattnig. Varför? Jo,
kylningen av en drink med is inträffar i två steg. Först värms isen
upp till 0°C. Sedan smälter den, det vill säga övergår från nollgradig
is till nollgradigt vatten. Båda dessa moment sker genom att isen tar
upp energi i form av värme från omgivningen, och alltså kyler
drinkblandningen.
För att inte drinken ska bli för utspädd gäller det att se till att en
tillräckligt stor del av avkylningen sker i det första steget, så att
inte så mycket is behöver smälta innan blandingen i sin helhet har
nått nollstrecket, där smältningen upphör. Sluttemperaturen kommer
alltså alltid att ligga på ungefär noll grader, förutsatt att man inte
tagit så brutalt lite is så att all isen smält.
Hur åstadkommer man då detta? Till att börja med måste isen naturligtvis
vara kallare än noll grader från början. Annars finns det ingen
uppvärmningsmarginal alls och isen börjar smälta direkt. I
hushållsfrysen är det normalt ca −18°C, så tar man den direkt
därifrån har man bra marginal.
Vidare gäller det som sagt att ta tillräckligt mycket is. När man rör
eller skakar drinken värms isen upp hyfsat homogent. Den börjar inte
smälta på allvar förrän hela ismängden kommit upp i noll grader. Ju
mer is man tar, desto mer värme tas upp från drinken innan isen kommit
till smältpunkten.
Exakt hur mycket is som behövs beror på så många faktorer att det inte
går att säga helt säkert. Mitt eget minimum är 8–10 stora
iskuber, vilket jag tar om jag ska blanda en enda rörd drink på
6–7 cl vätska, som en Martini eller Manhattan. Blandar man
två cocktails åt gången fyller man nästintill shakern med is. Mer än
två åt gången bör man för det mesta undvika eftersom det då oftast
helt enkelt inte går att få plats med tillräckligt mycket is.
Men är det inte risk för att man tar för mycket is då? Jag har ju tidigare
hävdat att en viss mängd smältning av is ingår i processen för att få
perfekt balans på en cocktail. Nej, det är ingen fara. Får man inte
tillräckligt med smältning är det bara att fortsätta röra alternativt
skaka lite till, så tar shakern och blandningen upp mer värme från
omgivningen. Man lär sig ganska snabbt att se på den rörda eller känna
och höra på den skakade drinkblandningen när det är dags att sluta.
Slutligen förtjänar att upprepas att det tillför mer värme till
drinken att skaka än att röra. Så tillhör man de underliga element som
nödvändigtvis vill skaka
sin Martini
är det extra viktigt att man ser till att fylla shakern med is.
intressant?
om
cocktail,
is.
foto: fab1enne (some rights reserved).
18 augusti 2007
Is
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
0 comments:
Skicka en kommentar