Vill du ha Martinin skakad eller rörd? Frågan borde inte vara långt
mer motiverad än ifall man vill ha oxfilébiten kokt eller grillad. De
flesta som intresserat sig för drinkblandning vet att en Martini
normalt kyls genom att röras med is, även om orsaken inte är
så klar för alla.
För världens mest berömda cocktaildrickare James Bond är dock frågan
mer komplicerad.
Skakad eller rörd
När Bonds senaste filminkarnation får frågan i filmen Casino
Royale svarar han »Ser jag ut som jag bryr mig?« Inte så lite
arrogant kan man tycka, med tanke på att det är just hans vana att
beställa »shaken, not stirred« som är orsaken till att denna
variant över huvud taget existerar. (Han må vara ursäktad av att han
just förlorat sitt livs pokerparti.)
Det finns många fantasifulla förklaringar till varför en Martini ska
röras eller skakas, som troligtvis har ganska lite att göra med det
faktiska resultatet. Det hävdas till exempel ibland att drinken tar
skada (blir svedd) rent kemiskt av kontakten med luft när man
skakar den. Det är ytterst tveksamt om det verkligen går att märka
detta på smaken. I förhållande till annat som påverkar kan det
knappast ge något annat än en inbillad smakskillnad. För all del,
inbillade smaker har förstås också betydelse för upplevelsen, men det
finns enklare förklaringar som har större inverkan.
Martini är förvisso en fantastiskt känslig drink, tillräckligt känslig
för att kylningsmetoden ska märkas på smaken. Tror man, som de flesta
tycks göra, att konsten att blanda en Martini bara handlar om att
välja rätt proportioner mellan gin och vermouth så försummar man en
mängd detaljer, varav kanske viktigast en avgörande ingrediens
– och då talar jag inte om den bortglömda ingrediensen
orange bitters, som hänför sig till de mer subtila detaljerna
– nej, en mycket mer framträdande ingrediens är: vatten.
Vatten, som kommer sig av att isen smälter en aning när man rör runt
den i drinken. Det finns de som kyler ginflaskan i förväg i frysen så
att isen smälter minimalt när man blandar själva drinken, men då har
de inte insett att en välbalanserad Martini ska innehålla en
viss mängd smältvatten, annars får man en bedövande hög alkoholhalt
och går miste om de mildare smaknyanserna i såväl gin som vermouth.
Exakt hur mycket vatten som är perfekt varierar med vilken sorts sprit
man använder och den personliga smaken, men om
gin och shaker är ungefär rumstempererad blir mängden vatten som
smälter när man rör drinken med is åtminstone inte helt fel. Skakar
man i stället drinken tillför man väldigt mycket värme – alla
som någon gång skakat en cocktail vet att shakern blir iskall och full
med kondens, och händerna likaså. All denna kyla kan bara ha uppstått
på ett sätt: genom smältning av is. När man mäter utspädningen genom
att sätta glaset till munnen och smaka (det enda relevanta sättet att
mäta), känner man mycket riktigt att drinken har blivit ganska
vattnig.
Förutom smaken kan ingen förneka att skakningen gör drinken mjölkig av
bubblor, så att den inte alls ser lika ren och klar och aptitlig ut.
Det är mest av denna anledning som bartenderns tumregel lyder att man
skakar redan grumliga drinkar, sådana som innehåller fruktjuice, men
inte klara.
James Bonds »Martini«
Men vad är det nu egentligen för Martini som James Bond beställer, och
varför i all världen vill han ha den skakad? Den första frågan är
något komplicerad. Bonds vanligaste och mest kända beställning i
filmerna är Vodka Martini, shaken not stirred, men det är
inte det enda han beställer. The
James Bond Cocktail Bar och Make mine a
007 reder ut detaljerna för den som vill fördjupa sig i Bonds
dryckesvanor.
En annan drink som kan göra anspråk på titeln James Bonds
Martini är Vesper som Bond beställer, och namnger efter
hjältinnan, just i den första romanen Casino Royale och
receptet återges troget i 2006 års filmversion: »Three measures of
Gordon's, one of vodka, half a measure of Kina Lillet. Shake it very
well until it's ice-cold, then add a large, thin slice of lemon peel.
Got it?«. Detta är själva verket inte alls någon Martini. En Martini
görs av gin (som möjligen kan ersättas av vodka om man är beredd att
acceptera att även varianten Vodka Martini får passera under
namnet Martini) tillsammans med Vermouth och eventuellt någon droppe
orange bitters. Kina Lillet är, eller snarare var, inte vermouth, utan
en bitter aperitif som innehåller en stor mängd kinin. Enda anledningen
att kalla Vesper för Martini skulle vara att James Bond tycks göra
det: »›A dry martini,‹ he said. ›One. In a deep
champagne goblet‹«. Därefter följer receptet ovan.
Vill man prova Bonds speciella drink idag stöter man på problem. Till
att börja med har Kina Lillet upphört
att existera. Faktum är att namnet egentligen hade ändrats till bara
Lillet redan när Casino Royale skrevs. Men
allvarligare är att även receptet är annorlunda sedan 1986; drycken
innehåller numera mycket mindre kinin, och har en fruktigare smak.
Dessutom har Gordon's gin ändrats till att bli radikalt svagare. Från
att ha legat någonstans nära 50% har den idag bara 37,5% alkohol.
David Wondrich föreslår i en artikel i Esquire
att man ska kompensera för dessa skillnader genom att tillsätta kinin
i pulverform och använda 47-procentig Tanqueray (som dock också kan
vara svår att hitta,
den
på Systembolaget har nyligen sjunkit till 43%) i stället för
Gordon's. Jag kan inte bedöma vad kininens effekt blir, men att tro
att man kan ersätta Gordon's med Tanqueray bara för alkoholstyrkans
skull är absurt. Som om smaken bara skulle sitta i alkoholen!
Tanqueray är förvisso ett av de smakligaste ginval man kan göra, och
enligt min mening överlägsen Gordon's som Martinibas, men det blir en
helt annan drink.
Skakningsgrunder
Så varför vill Bond ha Martinin skakad? Samma resonemang om
utspädning gäller Vodka Martini (och i princip även Vesper som också
är en klar drink, även om jag inte kan garantera någonting om hur den
egentligen smakar).
Jag har stött på den underliga uppfattningen att Bonds drink ska
skakas för att den innehåller vodka (vare sig det nu är en Vodka
Martini eller en Vesper) och därför smakar illa om den inte är riktigt
iskall. För det första stämmer det inte att den blir kallare av
att skakas än att röras, inte om man rör ordentligt, bara mer utspädd.
För det andra, varför använda vodka om man tycker att det smakar
illa?
Tycker Bond att alkoholhalten i den rörda drinken blir för hög i och
med att spriten han föredrar den med tydligen är ovanligt stark?
Kanske, men knappast troligt, så stark är den ändå inte.
Möjligen skulle man kunna tänka sig att han när han besöker ishotellet
i Jukkasjärvi vill kompensera för att omgivningen är kall och inte
smälter isen tillräckligt vid omröring, men dit kommer han inte förrän
i den nittonde filmen Die Another Day, som inte ens är
baserad på någon förlaga av Ian Fleming.
Lösningen är förmodligen mycket enklare, och antyds ganska tydligt av
utvikningen med drinken Vesper. Anledningen att Bond beställer denna
underliga »martini« i den första roman han dyker upp i torde vara
att Ian Fleming har för avsikt att detta ska vara Bonds egen speciella
drink, något som bara han dricker. I senare böcker överges idén
delvis. Fleming nöjer sig med att låta Bond beställa mer normala
drinkar. Men han behåller ett kuriöst element, nämligen att låta Bond be
om sin Vodka Martini skakad, något som en verklig cocktaildrickare
knappast skulle göra. Ironiskt nog har denna gimmick fått följden att
tusentals verkliga människor alldeles i onödan dricker vattniga och
grumliga Martinis för att de litar på den belevade agentens goda
smak.
intressant?
om
cocktail,
James Bond
26 mars 2007
Det urvattnade arvet efter agent 007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
0 comments:
Skicka en kommentar