På ett sätt kan Martini
förstås känna sig smickrad. Drinkarnas drink till den grad att dess
namn praktiskt taget blivit synonymt med cocktail.
Jag tror att det har att göra med själva glaset. Cocktailglaset, ett
högt glas på fot, som i mångas ögon blivit ett »Martiniglas« i stället
för ett cocktailglas. Men det är inget Martiniglas förrän en
väl avvägd blandning av gin och vermouth silats ner i det. Innan dess
är det ett cocktailglas, som lika gärna kan fyllas med
exempelvis en Manhattan
– en drink med ungefär ett halvsekels längre historia än
Martini.
Det betyder inte att cocktailglas är det enda man kan servera
cocktails i, absolut inte – många klassiska cocktails har sina
egna speciella glastraditioner. Det betyder inte heller nödvändigtvis
att allting som serveras i cocktailglas förtjänar att kallas
cocktails. Bara att glaset är utformat för just cocktails, och är det
absolut vanligaste att servera cocktails i.
Nästa steg är att allt mer av det som serveras i cocktailglas har
börjat kallas Martini. Jag har sett drinkmenyer där man hittar drinkar
med hallon eller choklad under rubriken »Martinis«.
Inte ens om man specificerar Dry Martini går man numera
säker. I söndagens Dagens Nyheter publicerar »Mat-Niklas« (någon sorts
tv-personlighet, tydligen) en »drajja«, bestående av vodka och icewine! I
bildtexten i papperstidningen står det att det är en »klassisk Dry
Martini«! Första steget i receptet är »Fyll ett Dry Martini-glas med
is«. Ett Dry Martini-glas!
För oss cocktailentusiaster är Martini drinken vi alltid återvänder
till efter mixologiska utsvävningar. Det är också drinken vars
ingredienser och proportioner vi tvistar om i all oändlighet. (Att den
ska vara rörd
och inte skakad är vi dock tämligen överens om.) Vad ska vi kalla
vår drink när namnet Martini blivit så inflationsdrabbat? Den har ju
inget annat namn!
intressant?
om
cocktail,
Martini.
Foto av Jill Davis (some rights reserved).
04 maj 2008
Det där är inte en Martini!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
0 comments:
Skicka en kommentar