04 maj 2008

Det där är inte en Martini!

På ett sätt kan Martini förstås känna sig smickrad. Drinkarnas drink till den grad att dess namn praktiskt taget blivit synonymt med cocktail.

Jag tror att det har att göra med själva glaset. Cocktailglaset, ett högt glas på fot, som i mångas ögon blivit ett »Martiniglas« i stället för ett cocktailglas. Men det är inget Martiniglas förrän en väl avvägd blandning av gin och vermouth silats ner i det. Innan dess är det ett cocktailglas, som lika gärna kan fyllas med exempelvis en Manhattan – en drink med ungefär ett halvsekels längre historia än Martini.

Det betyder inte att cocktailglas är det enda man kan servera cocktails i, absolut inte – många klassiska cocktails har sina egna speciella glastraditioner. Det betyder inte heller nödvändigtvis att allting som serveras i cocktailglas förtjänar att kallas cocktails. Bara att glaset är utformat för just cocktails, och är det absolut vanligaste att servera cocktails i.

Nästa steg är att allt mer av det som serveras i cocktailglas har börjat kallas Martini. Jag har sett drinkmenyer där man hittar drinkar med hallon eller choklad under rubriken »Martinis«.

Inte ens om man specificerar Dry Martini går man numera säker. I söndagens Dagens Nyheter publicerar »Mat-Niklas« (någon sorts tv-personlighet, tydligen) en »drajja«, bestående av vodka och icewine! I bildtexten i papperstidningen står det att det är en »klassisk Dry Martini«! Första steget i receptet är »Fyll ett Dry Martini-glas med is«. Ett Dry Martini-glas!

Martini i baren För oss cocktailentusiaster är Martini drinken vi alltid återvänder till efter mixologiska utsvävningar. Det är också drinken vars ingredienser och proportioner vi tvistar om i all oändlighet. (Att den ska vara rörd och inte skakad är vi dock tämligen överens om.) Vad ska vi kalla vår drink när namnet Martini blivit så inflationsdrabbat? Den har ju inget annat namn!

intressant? om cocktail, Martini. Foto av Jill Davis (some rights reserved).


0 comments: