Häromkvällen antog jag Hannes erbjudande i kommentarerna till förra vodkainlägget och provade igenom ett antal
vodkor ur hans imponerande sortiment. Jag fick bland annat prova
Grey Goose, återknyta bekantskapen med Moskovskaya
som jag tidigare sågat, och vågade mig också på ett litet
blindtest.
Jag ska bespara er de flesta detaljerna – inte bara för att jag
inte helt och hållet minns dem – men några observationer var
intressanta.
Svår konst
Med ett halvdussin glas nästan smaklös vätska framför sig är det inte
helt lätt att bestämma sig för vilken vodka man föredrar. Det påminner
lite som att bestämma sig för vilka högtalare som låter bäst: man
märker visserligen direkt att det finns vissa små skillnader när man
provlyssnar, men det är först efter att ha använt dem ett tag som
karaktären riktigt framträder. Proffs som vet exakt vad de ska lyssna
(eller smaka) efter kan antagligen spika sina omdömen direkt, men för
entusiastiska amatörer som jag och Hannes är det svårare.
Vissa nyansskillnader framträdde dock omedelbart ganska tydligt. Grey Goose var en av dem som smakade allra minst
över huvud taget. Stolichnaya och Moskovskaya var båda betydligt fylligare och
intressantare. Men skillnaden mellan dessa två föreföll betydligt
mindre än vad jag mindes.
Ryss mot ryss
Vid ett blindtest av de två ryska sorterna i provningen tillsammans
med en tredje som kontroll – den väldigt raka och enkla Renat brännvin (varunummer 1 på
Systembolaget!), var det lätt att plocka ut vilken som var Renat, men
vilken som var vilken av ryssarna gick jag bet på.
Nu hade dessa flaskor stått öppna och halvfulla ett tag, vilket kan ha
fått dem att förlora en del smak. Luften i flaskan tar ju upp arom-
och alkoholångor, så spriten tappar karaktär om den får stå länge med
stor luftpelare, särskilt om man öppnar flaskan ofta och låter den
spritmättade luften bytas ut. Det är inte alls bara teoretiskt: jämför
själv sista slatten i favoritwhiskyflaskan, sparad till ett högtidligt
tillfälle, med ett glas från en nyöppnad flaska av samma
sort.
Försök förresten inte komma undan förångningen med sådana där
ventilförsedda vinkorkar med tillhörande pump som är till för att
sänka lufttrycket (eller i folkmun, »skapa vakuum«) i öppnade
vinflaskor. Idén med dem är, antar jag, att vinet inte ska oxidera så
mycket om det inte kommer i kontakt med så mycket syre. Jag är tveksam
till om det fungerar över huvud taget – man lär väl inte sänka
trycket mer än kanske till hälften med den där plastanordningen
– men för att motverka förångning har det rimligtvis ingen
positiv effekt alls, snarare negativ. För vin finns också varianten
att man fyller upp flaskan med kvävgas (luft utan syre), och det borde
ju hjälpa mot oxidering av vin, men inte mot förångning av
någonting.
Det man kan göra för att få mindre förångning är att se till att
vätskan upptar större del av utrymmet i flaskan, till exempel genom
att hälla över i en mindre flaska, eller fylla upp flaskan med
glaskulor. Eller så låter man helt enkelt bli att spara slattar för
länge.
Lyckligtvis hade Hannes också en oöppnad Stolichnaya, och lät mig göra
om blindtestet med den mot Moskovskayan. Då hade jag inget som helst
problem att veta vilken som var vilken. Det var faktiskt så att
skillnaden var misstänkt stor: Moskovskayan kändes utspädd vid
jämförelsen. Vi kontrollerade etiketterna och mycket riktigt: den nya
Stolichnayaflaskan var av en 40-procentig taxfreevariant medan den
gamla var Systembolagets 38-procentiga.
Skillnaden mellan Stolichnaya och Stolichnaya var alltså betydligt
större än mellan Moskovskaya och Stolichnaya, och om det hade märkbar
betydelse att flaskan stått öppen, eller om skillnaden bara berodde på
att varianterna varit olika från början, kunde vi alltså tyvärr inte
avgöra med det material vi hade.
Slutsatser
Jag tolkar nog ändå inte detta test som att jag behöver ta tillbaka
mitt tidigare omdöme att jag föredrar Stolichnaya framför Moskovskaya.
Det där med koncentrerad provning och jämförelse är som sagt inte lätt
för oss amatörer, och mitt tidigare omdöme var faktiskt egentligen
baserat på ett mer pålitligt blindtest. Det kom sig nämligen av att
jag smakat båda flera gånger över en längre tid och upplevt den ena
som bättre än den andra, utan att jag ens hade någon förutfattad
mening om att det skulle finnas någon märkbar skillnad.
Så resultatet blir att jag stärkts i uppfattningen att skillnaden
mellan vodka och vodka är väldigt liten – försumbar för de
flesta ändamål – men också i valet av Stolichnaya som min
standardsort.
intressant?
om
vodka. Bild via Katastrofala omslag.
26 juli 2007
Vodkaprovning
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 comments:
Ett sant nöje att ha dig på besök. Du glömde berätta om de excellenta drinkarna du blandade åt oss. Kanske för att du är mer van vid det än vodkaprovning, för mig var det höjdpunkten.
Jag börjar hålla med dig om att det inte ska vara slattar kvar i flaskor med starksprit. Nu när jag har gått igenom ett antal mer eller mindre kände vodkor, kommer jag att fokusera på ett mindre antal som jag tycker bäst om. Förhoppningsvis står flaskorna kortare tid då.
Skicka en kommentar