13 juli 2007

Uppdatering: Smokehead

Det är verkligen ingen tvekan om att Smokehead är en riktig Islaywhisky, med ordentligt tung och torvig smak. Men ändå, jämfört med exempelvis Ardbeg och Laphroaig (som är de jag tycker den ligger närmast) har den ett mildare, elegantare anslag. Inte så eldig och rivig som sina släktingar. Smaken matchar den superdesignade flaskan väl, och får det att kännas inte helt onaturligt att använda en Islay som cocktailingrediens.

Jag har förstås provat att ersätta Talisker med Smokehead i den där drinken som Smokeheads marknadsföring inspirerade mig till. Det fungerade inte så bra rakt av. Men, tillsammans med en annan förändring som jag också experimenterat med – att använda vanlig Pernod i stället för den exotiska och svårtillgängliga Arak Fakra för anissmaksättningen (vilket inte heller var en så lyckad förändring för sig själv) kom drinken i balans igen.

Sålunda föreligger Scotch off the rockers, mark II:

3 cl Tanqueray London Dry Gin
2 cl Smokehead
2 cl Martini Rosso, eller annan röd vermouth
2 cl nypressad clementin eller satsuma
½ cl Pernod (pastis)
½ cl Cointreau

Skakas med is och silas ner i ett cocktailglas.

Den här varianten har en ljusare, mjukare och kryddigare känsla än den första versionen. Mer något som passar nu på sommaren kanske. Och om nu butikerna inte har några clementiner så går det alltså bra att i stället använda en clementinliknande frukt som satsuma istället.

Nu väntar jag bara på rapport från Lilla Blå om hur det blir med absinthe.

intressant? om cocktail, whisky pernod


1 comments:

Anonym sa...

Tack för recension av Smokeshead. Får nog prova, islaydiggare som man är. Men blanda med absinthe - NEVER EVER! :)