Jag har snappat upp att rosévin ska ha kommit på modet igen. Det
skulle kunna vara vinproducenterna som har planterat den memen, men
det är också ganska logiskt om det är dags för en reaktion underifrån
mot rosévinets billighetskulturstämpel. Det är i så fall en rörelse
som jag själv känner mig delaktig i efter att ha predikat rosévinets
förtjänster för alla som velat lyssna, eller inte har kunnat komma
undan, de senaste tre somrarna (fast vid närmare eftertanke kanske det är fem, tiden går så fort).
Förutom att en god rosé ibland är en oslagbar dryck i sommarvärmen ska
jag erkänna att dess attraktion för mig delvis ligger just i att det
haft så oförtjänt låg status. Jag antar att det får mig att känna mig
lite chict alternativ att försvara det som de breda folklagren
avfärdar som vulgärt. Så om det nu håller på att bli inne så borde det
vara något mindre attraktivt för mig, men jag är redan fast. När
vårsolen kommer med rosényheterna till Hansacompagniet är jag strax
där och undrar vilka som ska bli årets favoriter.
Att välja rosé
Det är ju nämligen så att Systembolagets sortiment av rosé skiljer sig
väldigt mycket från år till år, vilket är både stimulerande och
frustrerande. Stimulerande med ett antal obekanta sorter att upptäcka
och frustrerande att förra och förrförra årets favoriter (Domaine
Houchart respektive Les Clos de Paulilles) inte finns på
hyllan, och att man inte har något säkert sätt att veta vilken man ska
välja för att årets första roséupplevelse ska bli angenäm.
Lyckligtvis finns ett par tumregler: torrt och franskt. Så torrt som
möjligt och så franskt som möjligt. Det ofördelaktiga stigma som
rosévinet drog på sig på åttiotalet verkar delvis ha berott på att
vinerna folk drack inte var tillräckligt torra och inte tillräckligt
franska. Som alla tumregler ska dessa förstås tas med en nypa salt
– mina rosésomrar har hittills varje gång haft något
icke-franskt (eller som en del vinkännare säger, utländskt)
rosévin bland favoriterna, men om man inte vet något annat
så…
I år träffade jag faktiskt bäst (åtminstone hittills) på första
försöket, och av dem som jag provat senare tycker jag två är riktigt
bra. Jag håller mig normalt i intervallet under
ca 90 kronor, det är vad jag tycker är rimligt. Rosé är
trots allt inget man avnjuter andäktigt som en Amarone, det är något
man läskar sig med en behaglig sommarkväll på balkongen eller släcker
törsten med till en kycklinggryta. De försök jag har gjort i
125-kronorsklassen har inte fått mig att ändra uppfattning.
Favoriterna 2007
Esprit du Silène, Domaine de la Sauveuse och Valle Reale håller sig alla i mitt intervall, både
smak- och prismässigt.
Det första, Esprit du Silène, utnämner jag till årets absoluta
favorit. Uppfriskande syrligt men ändå med rikligt av den rosa
jordgubbston man vill åt med rosé.
Det ekologiska Domaine de la Sauveuse påminner inte alldeles lite om
2006 års favorit Domaine Houchart. En ganska komplex smak med, som
Systembolagets provare uttrycker det »angenäm bitterhet«. Ett vin att
bjuda på när man konfronterar någon som har starka fördomar mot
rosévin.
Årets undantag från franskt-regeln, det italienska Valle Reale,
påminner i gengäld om min 2005-favorit Les Clos des
Paulilles. Rejält med mild, ljus och ren jordgubbssmak. Ett vin
för roséälskaren.
Någonting att äta
Artikeln som fick igång mitt rosévinsintresse på
allvar sommaren 2005 (åtminstone tror jag att det var den) var bara en
googling borta (fast kanske var det inte bara den ändå, jag måste ha börjat med rosé tidigare; nåja), och där kan jag hitta ursprunget till mitt recept på
vad jag kallat Provençalsk kycklinggryta, eller kortare (och
kanske lämpligt nog mindre regionalt anspråksfullt – jag lämnar
inga som helst garantier för provençaliteten i mitt recept):
Kyckling rosé. En rätt som inte bara innehåller, utan också passar särskilt bra att äta till, rosévin.
Kronstam skriver: »provençale […] kan översättas i en myckenhet
av vitlök, tomat och ofta även svamp; tre vinvänliga ingredienser som
passar till såväl fisk och skaldjur som kyckling och lamm«. Detta
inspirerade mig till kycklinggrytan som numera har ungefär följande
recept:
En kyckling
Drygt ½ dl vetemjöl
Vitlökspulver
Örtkryddor (oregano, basilika etc.)
Olivolja
Minst ½ kg champinjoner
Lite salt
Mängder av vitlök
5–10 tomater
Tomatpuré
Koncentrerad kyckling- eller grönsaksfond
Ca ½ liter rosévin (billig sort duger)
Stycka kycklingen. Klyfta tomaterna. Hacka vitlöken. Mitt ideal för
vitlökshack är från filmen Maffiabröder, där de fängslade maffiabossarna
fördriver tiden med att laga överdådiga middagar, och en av dem skär
vitlöken med rakblad i så tunna skivor att de smälter i pannan. Jag
använder förvisso inte rakblad, och får dem inte riktigt så tunna, men
jag skär med en vass kniv i skivor vinkelrätt mot fibrerna, och hackar
sedan skivorna i mindre bitar.
Blanda mjöl, vitlökspulver och örtkryddor i en plastpåse. Lägg ner
kycklingbitarna och skaka runt så att mjölblandningen sätter sig
överallt på dem. Hetta upp olivolja i en järngryta och bryn
kycklingbitarna i omgångar på hög temperatur så att de får ordentligt
med färg runt om.
Parallellt, häll champinjonerna i en stekpanna på inledningsvis ganska
hög temperatur med en aning olja, och salta lite. Reglera
kontinuerligt temperaturen så att vätskan champinjonerna avger kokar
bort snabbt, men utan att de blir brända.
Lägg tillbaka all kyckling i grytan tillsammans med den hackade
vitlöken, som får fräsa lite. Häll ner vad som finns kvar av mjölblandningen i
plastpåsen. Lägg sedan i tomaterna och en skvätt
tomatpuré (som finns med för att kompensera för att tomaterna man får
tag på på våra breddgrader oftast inte är lika smakrika som vid
medelhavet). Häll i 1–3 matskedar koncentrerad fond samt rosévin. Ta inte allt vin
omedelbart utan se hur tjockt spadet blir och tunna vid behov ut med
mer vin.
Låt sjuda, och rör om ner i botten då och då, tills kycklingen är klar
och mjölet förenats ordentligt med vinet – ca 20 minuter bör
räcka. Rör ner champinjonerna.
Servera med färsk tagliatelle och grönsallad. Och rosévin förstås.
intressant?
om
rosévin,
vin,
mat. foto: Yasmina Haryono (some rights reserved).
29 juli 2007
Sommarens rosévin
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 comments:
Hej! Just hemkommen från Provence där det inte råder brist på dåliga roséer... Men vi hittade två bra från Côtes du Rhône. Lite mörkare än de provencalska. Mycket bra. Håller med dig om Domaine de la Sauveuse. Ska testa Esprit du Silène i kväll - och kycklingen.
Ja filtreringen man lyder under i Sverige är väl lite tveeggad. Inte mycket att välja på på Systembolaget, men samtidigt slipper man ju själv utesluta det mesta som är riktigt dåligt.
Vet inte om några som finns på systemet stämmer med din beskrivning av Côtes du Rhône-vinerna. Förra året fanns det ett riktigt mörkt pinotage-rosé från Graham Beck vid namn Pinno som jag gillade, men det hade inte särskilt utpräglad rosékaraktär utan funkade mer som ett lätt rött.
Skicka en kommentar