En cocktail blandad på Islaywhisky? Rysningar är min första reaktion
på tanken, och inte av välbehag. Snarare en känsla som när någon drar
med naglarna på en svart tavla.
Den oerhört kraftfulla smaken av whiskyn som är typisk för den lilla
skotska ön Islay, med destillerier som Lagavulin, Laphroaig, Ardbeg
med flera, beskrivs av de flesta som rökig eller tjärig. En nära
släkting till mig som inte har särskilt mycket till övers för den
säger att den smakar stall, och jag vågar inte säga att det inte
stämmer. Alltså raka motsatsen till den lyxigt milda Maker's Mark, som
ger en så njutbar Manhattan. Jag håller visserligen
själv denna whiskyfamilj mycket högt (periodvis har jag kallat den min
absoluta favoritdryck) men att blanda cocktail av den måste väl ändå vara en för galen idé?
Fast vid närmare reflektion inser jag att jag är för snabb att tänka
att en cocktail med whisky måste likna Manhattan. Det går förstås att
närma sig idén från helt andra håll.
Smokehead
Det som fick mig att tänka tanken över huvud taget var den nya Islaywhiskyn
Smokehead, som sedan mars 2007 finns i Systembolagets ordinarie
sortiment [uppdatering: det gör den inte längre]. Jag har ännu inte smakat den, men det lär vara en klassiskt
kraftig Islay. Liksom när The Ileach kom ut är det ett mysterium exakt
varifrån den nya whiskyn kommer. Görs den av överproduktion från
Ardbeg? Lagavulin? Whiskykännarna smakar, gissar och uttalar sig
tvärsäkert.
Marknadsföringsmässigt är Smokehead däremot långtifrån klassisk. Det
förråder redan namnet, och flaskan, som nyligen vunnit designpris, ser
ut att passa betydligt bättre i en cocktailbar än bland skinnmöblerna
i det skotska godsets bibliotek.
Och, mycket riktigt, på Smokeheads superdesignade webbplats hittar man
ett större antal fördomsfria cocktailrecept. Några av dem låter värda
att prova. Jag har inte ingredienserna till någon av dem för
tillfället (exempelvis har jag till att börja med ännu inte skaffat
någon Smokehead) men de inspirerade mig till en egen blandning med
smakrik whisky.
En cocktail med Talisker
Talisker är förvisso ingen Islay, den kommer från den västliga ön
Skye. Men smakmässigt ligger den nära Islaysorterna och kopplas ofta
ihop med dem. Den har dock en speciell sälta som sorterna från Islay
saknar.
Med min lyckade Arak Fakra-blandning i färskt minne satte jag samman
följande cocktail som jag refererar till som Scotch off the rockers. Talisker passar perfekt, men Ardbeg
borde till exempel också fungera utmärkt – och förmodligen även Smokehead.
3 cl Tanqueray London Dry Gin
2 cl Talisker 10 Years
2 cl Martini Rosso, eller annan röd vermouth
2 cl nypressad clementin
½ cl libanesisk arak (anissprit)
½ cl Cointreau
Skakas med is och silas till ett cocktailglas.
Den mustigt gummiartade anistonen i araken gör sig perfekt
tillsammans med den kraftiga whiskyn, men ingen av dem tillåts
dominera drinken i och med att den friskt kryddiga Tanqueray-ginen
finns där som motvikt.
Uppdatering: Jag har provat Smokehead.
intressant?
om
cocktail,
whisky,
arak
03 maj 2007
Scotch off the rockers
Posted by
ctail
01:03
·
·
Permalänk
Labels: cocktails, whisky/whiskey
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 comments:
Jag vill verkligen tro på att det skulle kunna gå...men...nej, jag har ett jädra motstånd mot att blanda Islays (eller för den delen Talisker) med något annat... Men osvuret är väl bäst...Hm?
Klart att det går, släpp loss dina hämningar! Varför inte testa med din absinthe i stället för arak i receptet ovan? Det smakar ju trots malörten faktiskt också mest anis. Kanske lite i örtigaste laget, men det bör funka.
Ha-ha! Gör jag det så lovar jag att återkomma med rapport!
Skicka en kommentar