03 maj 2007

Scotch off the rockers

Talisker En cocktail blandad på Islaywhisky? Rysningar är min första reaktion på tanken, och inte av välbehag. Snarare en känsla som när någon drar med naglarna på en svart tavla.

Den oerhört kraftfulla smaken av whiskyn som är typisk för den lilla skotska ön Islay, med destillerier som Lagavulin, Laphroaig, Ardbeg med flera, beskrivs av de flesta som rökig eller tjärig. En nära släkting till mig som inte har särskilt mycket till övers för den säger att den smakar stall, och jag vågar inte säga att det inte stämmer. Alltså raka motsatsen till den lyxigt milda Maker's Mark, som ger en så njutbar Manhattan. Jag håller visserligen själv denna whiskyfamilj mycket högt (periodvis har jag kallat den min absoluta favoritdryck) men att blanda cocktail av den måste väl ändå vara en för galen idé?

Fast vid närmare reflektion inser jag att jag är för snabb att tänka att en cocktail med whisky måste likna Manhattan. Det går förstås att närma sig idén från helt andra håll.

Smokehead

Det som fick mig att tänka tanken över huvud taget var den nya Islaywhiskyn Smokehead, som sedan mars 2007 finns i Systembolagets ordinarie sortiment [uppdatering: det gör den inte längre]. Jag har ännu inte smakat den, men det lär vara en klassiskt kraftig Islay. Liksom när The Ileach kom ut är det ett mysterium exakt varifrån den nya whiskyn kommer. Görs den av överproduktion från Ardbeg? Lagavulin? Whiskykännarna smakar, gissar och uttalar sig tvärsäkert.

Marknadsföringsmässigt är Smokehead däremot långtifrån klassisk. Det förråder redan namnet, och flaskan, som nyligen vunnit designpris, ser ut att passa betydligt bättre i en cocktailbar än bland skinnmöblerna i det skotska godsets bibliotek.

Och, mycket riktigt, på Smokeheads superdesignade webbplats hittar man ett större antal fördomsfria cocktailrecept. Några av dem låter värda att prova. Jag har inte ingredienserna till någon av dem för tillfället (exempelvis har jag till att börja med ännu inte skaffat någon Smokehead) men de inspirerade mig till en egen blandning med smakrik whisky.

En cocktail med Talisker

Talisker är förvisso ingen Islay, den kommer från den västliga ön Skye. Men smakmässigt ligger den nära Islaysorterna och kopplas ofta ihop med dem. Den har dock en speciell sälta som sorterna från Islay saknar.

Med min lyckade Arak Fakra-blandning i färskt minne satte jag samman följande cocktail som jag refererar till som Scotch off the rockers. Talisker passar perfekt, men Ardbeg borde till exempel också fungera utmärkt – och förmodligen även Smokehead.

3 cl Tanqueray London Dry Gin
2 cl Talisker 10 Years
2 cl Martini Rosso, eller annan röd vermouth
2 cl nypressad clementin
½ cl libanesisk arak (anissprit)
½ cl Cointreau

Skakas med is och silas till ett cocktailglas.

Den mustigt gummiartade anistonen i araken gör sig perfekt tillsammans med den kraftiga whiskyn, men ingen av dem tillåts dominera drinken i och med att den friskt kryddiga Tanqueray-ginen finns där som motvikt.

Uppdatering: Jag har provat Smokehead.

intressant? om cocktail, whisky, arak


3 comments:

Anonym sa...

Jag vill verkligen tro på att det skulle kunna gå...men...nej, jag har ett jädra motstånd mot att blanda Islays (eller för den delen Talisker) med något annat... Men osvuret är väl bäst...Hm?

ctail sa...

Klart att det går, släpp loss dina hämningar! Varför inte testa med din absinthe i stället för arak i receptet ovan? Det smakar ju trots malörten faktiskt också mest anis. Kanske lite i örtigaste laget, men det bör funka.

Anonym sa...

Ha-ha! Gör jag det så lovar jag att återkomma med rapport!