Philip K. Dick har onekligen haft viss inverkan på mitt liv, men först
helt nyligen direkt influerat mina drinkval. I The Three Stigmata
of Palmer Eldritch låter Dick bifiguren Richard Hnatt läppja på
en Tequila Sour i en bar intill P. P. Layouts-byggnaden. Vadå »Tequila
Sour«? Det torde väl bli en Margarita i så fall, tänkte jag. Men efter
att ha korsrefererat några pålitliga källor kunde jag konstatera att
Tequila Sour faktiskt är en etablerad, om än inte så utbredd, specifik
drink som skiljer sig från Margarita framför allt genom att den
istället för likör innehåller sockerlag.
Vid nästa cocktailtillfälle provade jag så att, ungefärligen enligt
Regan,
i all enkelhet blanda 5 cl tequila blanco, 2 cl pressad
citron och 1 cl sockerlag, skaka med is och sila ner i ett med
limeklyfta dekorerat cocktailglas. Det blev väldigt mycket i min smak;
rent och friskt, med tydligare tequilasmak än Margarita.
Förutom ett nytt inslag i repertoaren fick jag insikten att likörlösa
cocktails är värda att uppmärksamma som en speciell kategori. De
flesta cocktails har ju någon likör som huvudsaklig smakkomponent
utöver basspriten, och det är också så jag har brukat komponera mina
egna drinkar. Men några av de största klassikerna (Martini, Manhattan,
Negroni) innehåller ju faktiskt ingen likör.
Att välja sockerlag istället för likör för att få sötma i drinken har
aldrig riktigt fallit mig in. Min användning av sockerlag
har varit högst begränsad. Nu har det blivit ändring
på det genom att jag börjat att ganska ofta blanda Tequila Sour – och
även Old Fashioned Whiskey Cocktail.
Old Fashioned är en kandidat till att vara mest lik den ursprungliga
cocktailen bland de drinkblandningar som fortfarande är i bruk. Antagligen är den
äldre än själva cocktailglaset, varför den enligt konventionen inte
serveras i cocktailglas utan i ett lägre »old fashioned glass«. Men
förutom att jag inte äger några perfekta old-fashioned-glas är jag
väldigt förtjust i just höga cocktailglas, både generellt och i de
Wingård-glas jag mest
använder. Wingårds glas är drastiskt annorlunda än det konventionella
lövtunna cocktailglasidealet. De är rejält tjocka och tunga, men ändå
mycket eleganta, och att de är kraftiga har bland annat fördelen att
man utan att riskera att bräcka sönder dem kan klämma in dem i frysen
i någon minut medan man blandar drinkarna, så att glasets avkylda
massa kan bidra till att hålla drinken kall.
Ja, så till min version av Old Fashioned bryter jag mot
glaskonventionen och trycker ner en apelsinskiva samt ett
Maraschinokörsbär på en pinne i ett av mina höga cocktailglas, och
stoppar in det i frysen medan jag blandar 5 cl Bourbon (närmare
bestämt min cocktailbourbonfavorit Maker's Mark – naturligtvis),
1 cl sockerlag och 1–2 stänk Angostura Bitters, och rör med is.
Sedan silar jag ner i glaset över apelsinskivan och trycker också lite
lätt på skivan med skeden för att få en aning av apelsinsmak i
drinken. Enkelt, vackert och med en utsökt smak av ålderdomligt
klassisk cocktail.
05 december 2009
Likörlösa cocktails är grejen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 comments:
Philip K. Dick-lösa vänner kan jag rekommendera detta blogginlägg enbart pga dess inledning, men inte enbart.
Hm, där var det någonting med negationerna jag inte förstod.
Dricker gärna en Tequila Sour till, hellre än Old Fashion. Supbert syrligt och stickit.
Väldigt intressant om Tequila Sour! Måste testas!
Skicka en kommentar