31 oktober 2008

Musiktelevisionen på Internet

Via Windyjonas får jag veta att MTV har börjat lägga ut sitt videoarkiv på nätet. Om de hade gjort det före YouTubes genombrott hade det varit en jättegrej, men nu finns ju praktiskt taget allting redan därute även om det kanske har lite sämre bildkvalitet. Kanske har det att göra med att de gamla medierna har svårt att lägga om affärsmodellerna för att passa den nya tiden, att de är så senkomna.

Dessutom inser jag, när jag letar efter gamla favoritvideor att återse, att jag redan har praktiskt taget alla musikvideor som betyder något för mig på dvd. De senaste åren har jag inte gjort några videoupptäckter – dels för att MTV bara verkar visa dokusåpor nuförtiden, och dels för att jag övergått till att mest lyssna på jazz, av musiker som inte gör (eller gjorde) videor, och house, av artister som oftast inte ens ger ut cd och naturligtvis inte videor. De flesta gamla favoriter har jag på samlingar med Beastie Boys, David Bowie och från skivbolaget Warp.

Jag saknar fortfarande min favorit av Chris Cunningham, Portisheads Only You, men den finns ännu inte på MTV:s webbplats (och den finns utgiven på dvd den också). För den händelse att någon skulle ha missat Chris Cunningham klipper jag in en annan pärla: videon han gjorde till The Aphex Twins Windowlicker. Det var den andra han gjorde åt Aphex. Ingen av låtarna tillhör artistens starkaste nummer, men videorna är fantastiska. Föregångaren Come to Daddy är antagligen mer berömd (det var den som gjorde att Madonna fick upp ögonen för regissören och engegerade honom till Frozen), men den lättsammare Windowlicker är nog min personliga favorit av de två. Båda innehåller artistens ansikte placerat där det inte hör hemma – en idé som regissören fick från Donkey Rhubarb-videon där det är juckande nallar som begåvats med Richard D. James inte så klassiskt vackra nuna.

Tyvärr får man här inte se inledningen där de två killarna i bilen förgäves försöker förklara sin förträfflighet för tjejerna på trottoaren, så den får ni försöka föreställa er. Egentligen är inte upplösningen tillräckligt bra i den här versionen heller – en del av blandningen mellan det parodiskt reklamfilmsvackra och det groteska går inte riktigt fram. Så köp för all del antingen Warpsamlingen eller Chris Cunningham-samlingen. Eller förresten, välj definitivt Chris Cunningham-samlingen, så får ni med Only You också.


2 comments:

Anonym sa...

http://thepiratebay.org/torrent/3730186/The_work_of_Director_Chris_Cunningham

Z sa...

Man blir så lycklig av att slå upp i VH1:s video-arkiv.