18 augusti 2008

Faktafixering

Jag skummar igenom Peter Englunds poetisk-filosofiska utläggning över plastsoldatens evigt ofullbordade hugg, och tycker i och för sig att den är lite tankeväckande, men frågan som dröjer kvar hos mig är: vad föreställer det där egentligen för soldat? Vilken armé hör han hemma i? Antagligen deltar han i andra världskriget, men uniformen är ingen av de vanligaste i krigsfilmerna man brukar se. Kan den vara rysk?

Är denna tendens att fastna vid fakta och detaljer ett handikapp? Nej, jag tror inte det. Folk kan ibland bli provocerade när man hänger upp sig på vad de tycker är trivialiteter. Men att ha en väsentlighetströskel som är lägre än de flestas, och ett finmaskigare granskningsfilter, det är samtidigt någonting som man har stor nytta av. Det gör att man ser brister som inte så många ser. Får en att följa associationer som inte är så vanliga. Leder en till en mer heltäckande förståelse än vad man annars skulle haft av det man ser, vilket låter en upptäcka samband som inte är så uppenbara.


3 comments:

Anonym sa...

Sanningen är uppenbarad! http://peterenglund.wordpress.com/2008/08/17/soldat-i-falt/#comment-3833
- av ingen mindre än mannen bakom faktoider www.faktoider.nu

ctail sa...

Ah, tack! Så han var tysk i alla fall. Vilken nostalgitripp den där plastsoldatrecensionswebbplatsen var!

Z sa...

Men att ha en väsentlighetströskel som är lägre än de flestas, och ett finmaskigare granskningsfilter, det är samtidigt någonting som man har stor nytta av. Det gör att man ser brister som inte så många ser. Får en att följa associationer som inte är så vanliga. Leder en till en mer heltäckande förståelse än vad man annars skulle haft av det man ser, vilket låter en upptäcka samband som inte är så uppenbara.

japp, jag har också märkt att det ger lite lite mer rättvisa och empati, oftast, att tänka några steg till, över situationen, jobba lite till med hjärnan, och se det från de smås perspektiv, alltså från dem som blir omedvetet diskriminerade på något socialt vis, när man inte tänker efter. Eller bara helt enkelt från flera personers synvinkel.