Jag har tagit mig lite längre in i Systembolagets rosésortiment 2008 med
två franska flaskor för jämnt åttio kronor styck.
Clairet du Château de Lisennes är av den mindre
insmickrande sorten. Viss bitterhet och pepprighet, och inte mycket
bär. En smak som påminner om avslagen champagne, vilket ger mig lite
förnimmelse av fest (eller kanske snarare efterfest, med soluppgång
och fågelsång), och en känsla av att vinet borde passa utmärkt till
sniglar i vitlökssmör.
Château Bonnet Merlot Cabernet Franc var årets
första riktiga höjdare! Frisk smak med mycket bärighet, fast snarare
svart vinbär än jordgubbe, och en elegant sofistikerad känsla. Kanske
inte det perfekta valet till picknicken – däremot till den
kallskurna buffén.
intressant?
om
rosévin,
vin.
24 maj 2008
Årets rosévin del 2
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 comments:
Du verkar inte överens med recensenterna, men det är aldrig jag heller... :-)
Glömde urlen...
http://vinpravda.se/viner/4/roséviner/pris/60-85
De håller väl inte med varandra i någon större utsträckning heller. Vinsmak är ju så oerhört subjektivt, som du vet. (Det var väl från din del.icio.us jag fick nyheten att den påverkas av vilken musik man lyssnar på.) Men tack för länken, ska försöka handla någonting från toppen av listan nästa gång.
Jag tror att det har att göra med vad man har för enzymuppsättning i munnen, och så får man väl försöka hitta nån recensent som har samma som en själv...
Kanske kommer det så småningom ett standardprotokoll för att utbyta sådana här data med varandra, antingen baserat på hårda data typ enzymer/gener/antikroppar, eller baserat på smaker, typ APML.
En sak till -- jag hittade ett vin från toppen av listan som visade sig vara inget alls speciellt, ffa inte för 179 spänn... http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=2737&Butik=0
Enzymer, ok, men det handlar ju också om ideal, och om associationer. Man skulle förstås kunna modellera hela fysiologin, från enzymer till nervsystemet och få veta vad man skulle tycka om ett vin. Men förmodligen är det dynamiskt och påverkas av yttre faktorer, så risken finns att för att få veta vad man skulle tycka om ett vin vid en viss tidpunkt skulle man bli tvungen att modellera allting, dvs. skapa ett nytt universum.
*haha*, vilken intressant modell det skulle bli! Och antagligen ohyggligt komplicerad :-) Att modellera den dynamiska processen i en kärnreaktor är en smal sak i jämförelse. Möjligen kan man nöja sig med approximationer som korrelationer och linjäriseringar ;). Humöret, ens eget, får betraktas som bruset i modellen. Ett av brusen. Undrar om humör kan anses vara en normalfördelad variabel ... antagligen inte.
Det finns ju de som hävdar att det faktiskt skapas nya sådana modeller oavbrutet, var och en för att modellera vad som skulle hända om en partikel gjorde ett visst »val«.
Skicka en kommentar