17 mars 2008

Tullverkslagrad Bourbon

Jag hittar inga handlingar som berättar exakt när det var jag beställde två liter Maker's Mark från billigsprit.de, men det bör ha varit ganska exakt två år sedan.

Att jag beställde nätsprit istället för att köpa från Systembolaget var inte för att jag ville komma billigt undan eller smita från skatten, utan för att det just då inte fanns någon svensk distributör för denna ädla dryck. Men det brydde sig inte tullen om, som beslagtog spriten och behöll den ända till nu.

Mer än ett halvår har gått sedan senaste livstecknet, men idag levererade Poståkeriet mina två liter, på en lastpall! (Jag har alltså köpt en pall sprit!)

En pall sprit Jag kan inte känna att tullverkslagringen gjort någonting för whiskeyns smakmognad. Bara konstatera, som jag noterat tidigare att nyöppnad sprit har fräschare karaktär än samma sort från en flaska som man tullat på under några månader.

Gissningsvis kommer detta att locka mig till experimenterande med lite mer udda Bourbondrinkar än Manhattan den närmaste tiden.

Uppdatering: Borde förstås berättat att det faktiskt dök upp krav på den där straffavgiftern efter ytterligare några månader, dessutom med krav på ränta från beslagsdatum! Men räntan har jag för mig att myndigheterna diskret backade om, eller om det bara var något de tappade bort. Jag tror i alla fall aldrig att jag tvingades betala den när det kom till kritan, trots att jag missade att formellt överklaga.

intressant? om Tullverket, Bourbon, nätsprit.


6 comments:

Anonym sa...

Ja, vad säger man? Ska man skratta eller gråta?
Önskar dig dock många sköna och experimentella stunder framöver. Det är du sannerligen värd efter denna karusell.

ctail sa...

En liten lustig twist i karusellen var förresten att åkeriet fick tänja på reglerna för att kunna leverera pallen till mig. Egentligen ska de bara leverera till adressen som avsändaren har angett, och där bor jag ju inte längre. De var dock inte så svåra att övertyga.

På det hela taget är jag ganska nöjd – jag fick min whiskey till slut och slapp bråka om straffavgift. Visst tog det tid, men jag har ju haft andra källor till Maker's Mark under mellantiden.

Anonym sa...

FYI: Jag köpte Maker's Mark redan på 90-talet, på systembolaget.

ctail sa...

Menar du att den fanns i standardsortimentet på 90-talet? Det gör den nu i alla fall, sedan någon månad. Dessförinnan har den så länge jag känt till den varit beställningsvara, bortsett från en period på ca ett halvår då jag inte hittade den alls – vilket alltså fick mig att beställa på nätet.

Anonym sa...

Om jag minns rätt så köpte jag på 90-talet denna goda bourbon i bolagsbutiker i Malmö, antingen på Östra förstadsgatan eller vid Triangeln, minns ej vilket. Då behövde jag inte beställa den, utan den fanns i butiken. Jag tror även att jag köpte den i Lund under 80-talet, i butiken på Mårtenstorget.

ctail sa...

Intressant, Östra förstadsgatan och Triangeln uppfattar jag åtminstone numera som alkisbutiker – inte som några som plockar hem varor från beställningssortimentet och ställer i hyllan för sina finsmakande kunder. Så den kanske fanns i standardsortimentet, som väl var större då. Eller så har butikernas profil ändrats väldigt mycket.