Tanqueray No. Ten är en sådan där typisk produkt
som är speciellt uttänkt för att tilltala en när man vill känna sig
lite exklusiv genom att lägga en hundralapp extra på ginflaskan man
plockar upp i taxfreebutiken. En extra läckert designad flaska, och
argumentet att den är svår att hitta i vanliga butiker. (Den för
whisky vanliga prismotiveringen att man betalar för den extra
fruktvinslagringen som undertrycker destilleriets speciella karaktär
– vilket ju är en fördel om man tillhör den majoritet av
befolkningen som inte tycker om den – fungerar förstås inte med
gin.) Svårt att inte bli manipulerad, även om man inser exakt hur
manipulationen fungerar.
Jag motstod den flera gånger och valde den gamla hederliga favoriten
Tanqueray London Dry Gin. Den är ju faktiskt också
ganska exklusiv och har även den snygg flaska, även om de har lyckats
dra ner det visuella intrycket något genom att införa en missprydande
silvergrå ram på etiketten. Men till slut blev det ackumulerade
trycket för starkt. Jag ursäktade mig inför mig själv med att jag
kunde behöva lite mer variation till mina Martinis och beställde en
flaska Tanqueray No. Ten till hemresan med charterplanet.
Ingen Martini
Martinivariationen blev det inget av med. No. Ten var
visserligen inte alls osmaklig, tvärtom. Den har en väldigt varm och
synnerligen blommig smak som är ganska angenäm, och får mig att tänka
på sötdoftande små vita blommor, men ändå utan att det är någon tvekan om
att det är gin man dricker. Om Tanqueray har tänkt sig att fånga upp
en del av de moderna konsumenter som inte vill att sprit ska smaka så
mycket sprit (och därmed för det mesta väljer vodka) så har de i alla fall samtidigt varit väldigt
försiktiga för att inte stöta sig med stamkunderna som föredrar robust
engelsk gin.
Men till Martini passar den inte. Till det är den är bara för
varm, fyllig och kryddig. Samma sak gäller alla andra cocktailrecept
som är avpassade för en svalare och stramare gin.
Eget recept
Så även om jag tyckte att No. Ten var ganska god så visste jag inte
vad jag skulle göra med den (jag kom inte på idén att surfa in på Tanquerays
webbplats och prova recepten där), och flaskan blev stående nästan
full väldigt länge i hyllan, tills jag testade att kombinera den med
en annan slatt på hyllan: vermouth rosé av märket Martini & Rossi.
Följande drink är något av en milstolpe för mig eftersom det var den
första egenkomponerade blandning jag blev så nöjd med att jag bestämde
mig för att inte bara dricka upp den utan också skriva ner receptet.
Jag gav den namnet Åttioprocentig tillfredsställelse, efter ett pressmeddelande från FFII som kommit dagen före,
där man sade sig vara åttio procent nöjd med ett beslut i
EU-parlamentet.
5 cl Tanqueray No. Ten
1 cl Martini Rosé
1 cl nypressad lime
¾ cl Curaçao Orange
Skakas med is och silas i ett cocktailglas.
Curaçao är en enklare citruslikör som har lite syntetisk doft och
smak, inte i sig lika angenäm som exempelvis den rundare Cointreau,
som är att föredra i många sammanhang. Men Cointreauns kraftiga smak
blir lätt dominerande när man blandar, och jag hade vid denna period
upptäckt att Curaçao var lättare att hantera. Efter hand som min
känslighet har förbättrats har jag funnit allt mindre användning för
Curaçao.
Skillnad mellan vermouth och vermouth
Paradoxalt nog ledde min åttioprocentiga tillfredsställelse, och det
antal exemplar jag blandade till mig själv och andra, till att jag
behövde fylla på förrådet av ingredienserna som jag först bara hade
velat hitta ett sätt att bli av med.
På hyllan på systembolaget fanns då ingen Martini Rosé, utan bara
Cinzano Rosé. Jag hade hört från vad jag bedömde som en
trovärdig källa att vermouth från Martini & Rossi och Cinzano skulle
vara »samma sak« eller åtminstone likvärdiga, men det stämde
verkligen inte, åtminstone inte för rosé.
Man kan se färgskillnaden på bilden (Cinzano till vänster), och
smakskillnaden är precis analog med utseendet. Martini Rosé smakar
inget annat rosa sötma – väldigt rosa och väldigt sött. En
utmärkt drinkingrediens när det är rosa sötma man behöver, men
totaltrist att dricka för sig själv. Cinzano Rosé är mycket mer
intressant som dryck, med mer vinkaraktär och med en aning beska, och
gör sig inte helt illa som drink i sig själv tillsammans med mycket
is. Men till min drink passade den inte lika bra.
Det är alltså större skillnad mellan vermouth och vermouth än vad jag
tidigare trodde. En mer omfattande vermouthjämförelse vore på sin
plats, framför allt att jämföra olika sorters röd vermouth. Det ska
jag ta itu med förr eller senare.
intressant?
om
cocktail,
gin,
vermouth
24 juni 2007
Tanqueray No. Ten & Vermouth Rosé
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
0 comments:
Skicka en kommentar