24 maj 2008

Årets rosévin del 2

Jag har tagit mig lite längre in i Systembolagets rosésortiment 2008 med två franska flaskor för jämnt åttio kronor styck.

Château de Lisennes, Château Bonnet Clairet du Château de Lisennes är av den mindre insmickrande sorten. Viss bitterhet och pepprighet, och inte mycket bär. En smak som påminner om avslagen champagne, vilket ger mig lite förnimmelse av fest (eller kanske snarare efterfest, med soluppgång och fågelsång), och en känsla av att vinet borde passa utmärkt till sniglar i vitlökssmör.

Château Bonnet Merlot Cabernet Franc var årets första riktiga höjdare! Frisk smak med mycket bärighet, fast snarare svart vinbär än jordgubbe, och en elegant sofistikerad känsla. Kanske inte det perfekta valet till picknicken – däremot till den kallskurna buffén.

intressant? om rosévin, vin.


8 comments:

Anonym sa...

Du verkar inte överens med recensenterna, men det är aldrig jag heller... :-)

Anonym sa...

Glömde urlen...

http://vinpravda.se/viner/4/roséviner/pris/60-85

ctail sa...

De håller väl inte med varandra i någon större utsträckning heller. Vinsmak är ju så oerhört subjektivt, som du vet. (Det var väl från din del.icio.us jag fick nyheten att den påverkas av vilken musik man lyssnar på.) Men tack för länken, ska försöka handla någonting från toppen av listan nästa gång.

Anonym sa...

Jag tror att det har att göra med vad man har för enzymuppsättning i munnen, och så får man väl försöka hitta nån recensent som har samma som en själv...

Kanske kommer det så småningom ett standardprotokoll för att utbyta sådana här data med varandra, antingen baserat på hårda data typ enzymer/gener/antikroppar, eller baserat på smaker, typ APML.

Anonym sa...

En sak till -- jag hittade ett vin från toppen av listan som visade sig vara inget alls speciellt, ffa inte för 179 spänn... http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=2737&Butik=0

ctail sa...

Enzymer, ok, men det handlar ju också om ideal, och om associationer. Man skulle förstås kunna modellera hela fysiologin, från enzymer till nervsystemet och få veta vad man skulle tycka om ett vin. Men förmodligen är det dynamiskt och påverkas av yttre faktorer, så risken finns att för att få veta vad man skulle tycka om ett vin vid en viss tidpunkt skulle man bli tvungen att modellera allting, dvs. skapa ett nytt universum.

Anonym sa...

*haha*, vilken intressant modell det skulle bli! Och antagligen ohyggligt komplicerad :-) Att modellera den dynamiska processen i en kärnreaktor är en smal sak i jämförelse. Möjligen kan man nöja sig med approximationer som korrelationer och linjäriseringar ;). Humöret, ens eget, får betraktas som bruset i modellen. Ett av brusen. Undrar om humör kan anses vara en normalfördelad variabel ... antagligen inte.

ctail sa...

Det finns ju de som hävdar att det faktiskt skapas nya sådana modeller oavbrutet, var och en för att modellera vad som skulle hända om en partikel gjorde ett visst »val«.