Som nästa steg i utforskandet av amerikansk whiskey kunde det vara
dags att smaka lite mer rye whiskey. (Den som nu frågar sig
vad i all världen »rye whiskey« kan vara kan börja med mina tidigare
inlägg
om amerikansk whiskey och drinken Manhattan.) Jag hittade ett par
provningsreferat på amerikanska dryckesbloggar: en på Drink Dogma (tidigare Explore the Pour),
och därifrån en länk vidare till en mer seriös rye-genomgång på The Cocktail Chronicles.
Min första reaktion när jag läste omdömena om sorterna jag själv provat
tidigare var att tappa lite av hakan över hur fjärran deras
beskrivningar var från mina, särskilt Cocktail Chronicles omdömen om
Van Winkle Family Reserve Rye. Krönikesmakarna bedömer den som
synnerligen mild och mjuk medan jag tänker på den som ovanligt tuff i
smaken.
Smaken är verkligen en smaksak – men jag tror mig förstå att
den största skillnaden mellan mina och deras smakbeskrivningar beror
på vad vi relaterar till och vilka av smaktonerna vi fäster avseende
vid. Inte så mycket variationen i smaklökarna. Mer om det nedan.
De där provningarna gjorde ganska tydligt att Wild Turkey Rye var en
sort som skulle vara värd att prova, och lyckligtvis fann jag att den
finns i beställningssortimentet på Systembolaget – som i övrigt
inte ger rågwhiskeydrickaren så stor anledning att bli lycklig (om man
inte lutar sig mot psykologerna som hävdar att avsaknad av valmöjligheter faktiskt gör
oss lyckligare). Två ynka sorter finns där för närvarande: Wild Turkey och Van Winkle Family Reserve Rye. Men en flaska Wild
Turkey beställde jag.
De tre sorter jag fått tag på, Rittenhouse Rye 100 Proof, Van Winkle
Family Reserve Rye 13 years och Wild Turkey 101 proof Rye, gav mig i
alla fall när jag jämförde dem en känsla av att förstå hur rye whiskey
smakar. Det tyckte jag inte att jag hade tidigare.
Wild Turkey har den klart renaste, rakaste och rivigaste rågtonen av
de tre. Tidigare har jag bara kunnat tillskriva Rittenhousen och Van
Winklen en gemensam allmänt brödig ton. Wild Turkeyn fick mig att
kunna isolera rågsmaken, och jag kunde identifiera samma smakkomponent
i de andra två rye-sorterna. Det är en smak jag framför allt
associerar med ganska ljust rostat bröd med råg inblandat i mjölet.
Sådant man får om man ber om rye på en amerikansk
frukostservering.
Rågwhiskeyns rivighet är helt väsensskild från den acetonliknande
skärpa som får mig att tycka att Van Winklen är så pass bitsk som jag
tycker att den är. Den tonen i kommer med all sannolikhet från
ekfatslagringen. Fatkänslan är nämligen även i andra avseenden väldigt
tydlig i Van Winklen – i vaniljtonen och i hur lagringen dämpar
den spritiga eldigheten som finns i yngre whiskey.
Så jag kan mycket väl förstå vad provarna på The Cocktail Chronicles
menar när de säger att Van Winkle Family Reserve Rye är så mild. Den
är mild i sin whiskeykaraktär, väldigt komplex, och smakar en hel del
annat än bara whiskey. Personligen tycker jag däremot inte att det
gör den till en mild och mjuk dryck. Jag tänker på den som ganska
utmanande och elak för tungan, men på ett mycket angenämt sätt
– ungefär som en kraftig grönmögelost.
Jag kan alltså rekommendera Wild Turkey Rye till den som vill veta hur
rye smakar, och vill ha en whiskey med rejäl rivighet trots sin
amerikanska sötma.
Manhattan
blandad med Wild Turkey Rye blir klart godkänd, och ligger antagligen
väldigt nära hur drinken smakade när den blev populär under andra
halvan av 1800-talet. Men som med de flesta whiskeysorter smakar den
tydligt som en blandning av en ganska lättidentifierad whiskey med
vermouth (och bitters). Den uppnår inte samma fulländade harmoni som
en Manhattan blandad med Maker's Mark eller Van Winkle Family Reserve
Rye.
Uppdatering: Ändrade psykologireferenslänken att peka till Barry Schwartz i stället för Dan Gilbert, vilket jag tror var vad jag menade att göra redan från början (även om Gilberts tal också har relevans i sammanhanget).
intressant?
om
cocktail,
whiskey,
Manhattan.
Foto av Barry
Crabtree (some rights reserved). Detta inlägg innehåller
inga aprilskämt.
01 april 2008
Lite mer om rågwhiskey
Posted by
ctail
23:35
·
·
Permalänk
Labels: cocktails, whisky/whiskey
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
0 comments:
Skicka en kommentar